Börja nu!

Visst är det jobbigt när du inte gör det du har förutsatt dig? I Elin Helanders senaste blogginlägg skriver hon om just detta fenomen som kallas för uppskjutande beteende – vad det är och varför vi alla drabbas av det.

Jag liksom alla andra har denna inbyggda svaghet. Jag är inte alltid disciplinerad, det ska gudarna veta. Till exempel hade jag verkligen svårt med att spara. Jag tänkte att det hinner jag med.

Men tiden rinner snabbt iväg. Och du ska använda just tiden till din fördel.

Därför var det en evig lycka för mig att få träffa Len. (Jag beskriver vårt möte i mitt förra inlägg.)

Len inspirerade mig till att sätta upp mål. Målet blev att vara ekonomiskt fri vid 55 års ålder. Det var mitt mål-datum. Detta innebar att jag var tvungen att definiera ett totalbelopp som skulle finnas på mitt konto vid mitt mål-datum.

I detta inlägg kan du läsa mer om en bra teknik för att göra just detta.

Målbelopp

Om du vill bli ekonomiskt fri måste du först veta hur mycket pengar du behöver för att klara dig. Detta kallar jag för målbelopp.

Nedan beskriver jag stegvis hur du kan ta reda på ditt målbelopp. Med hjälp av denna kalkylator kan du enkelt göra de beräkningar som behövs.

Så här använder du kalkylatorn. Du kan smidigt laborera runt med olika siffror och alternativ.

Fyra frågor du behöver besvara

1 Vad kommer din månadskostnad vara?

Ta med alla utlägg; boende, mat, kläder, telefon, nöjen, resor, sjukvård, etc. Glöm inte något. Slå in detta minusbelopp för PMT i kalkylatorn (peng per månad).

2 Hur länge kommer du att leva efter ditt måldatum?

Detta är en svår fråga. Jag tog i. Jag antog 480 månader vilket är 40 år. För vem vill leva längre än sina pengar. Slå in de antal månader du tror dig kommer att leva efter du nått ditt drömdatum för NP (antal månader).

3 Vilken verklig avkastning förväntar du dig på ditt kapital?

Ta hänsyn till inflationen genom att dra av den från avkastningen. Jag var konservativ och sa 3 % . Slå in din förväntade verkliga avkastning på IR (räntesats).

4 Hur mycket vill du lämna efter dig?

En samvetsfråga. Slå in det som ett negativt belopp för FV (framtida värde).

Lek runt

Läs hemsidans instruktioner. (Är du dålig på engelska kan du alltid använda Google translate.) Jag gjorde själv fel med räntesatsen. Det får enorma konsekvenser på uträkningen. Så kolla hur du slår in den. Och genom att klicka på PV-knappen får du nu ditt målbelopp.

Gör allt detta minst en gång i månaden. Prova beräkningar med olika belopp och räntor. Lek runt. Det ger dig bra känsla för vad som är viktigast.

Denna fokusering på mitt målbelopp har hjälpt mig att nå mitt mål. Här kan du läsa mer om hur du sätter upp bra mål för att lyckas i Elin Helanders blogg ”Hjärnkoll på ditt sparande”.

Sen gäller det att börja spara.
Utan mål ingen början.

Börja nu! /Ulf