Finta prokrastineringen

Kognitionsvetaren Elin Helander skriver idag på sin blogg om uppskjutande beteende (prokrastinering) och ger tips på hur du kan finta den med några enkla knep.

Jag gillar hennes knep och utan att veta om det har jag själv använt mig av dem ett flertal gånger.

Dessa knep ”lockade” mig till ett bättre beteende. För ibland måste man ”locka” och lura sig själv lite för att komma igång med vissa saker. Speciellt om det handlar om förändring.

Såhär har jag använd knepen som Elin Skriver om

1. Lagt undan pengar innan du har fått dem

Hur då? Jo, i min tanke har jag redan placerat dem på ett konto som inte får röras. Dessa pengar finns inte med i min inkomst för att täcka kostnader och konsumtion. Om din lön netto är 15.000 och du vill spara 200 så måste du i din hjärna endast ha en lön på 14.800. När du får en löneförhöjning ökar du din tänkta nettolön med ett mindre belopp än höjningen. Då ha du höjt ditt sparande utan att du känner av det. Det skapar automatik.

2. Flytta framtiden hit

När belöning av ditt sparande ligger långt i framtiden. Flytt framtiden hit. Känn hur det skull kännas att leva där och då med eller utan dessa pengar. Det verkar konstig, Men att göra denna tanke övning ökar möjligheterna att du börjar spara. Jag har använt mig av den. (Du kan läsa mer om detta i Walter Mischels bok “The Marshmallow test”.) Prova det kostar inget.

3. Lägg 15 min på uppgiften

När jag skrev på min bok var det många gånger som jag inte kunde eller ville skriva. Då sa till mig själv: OK jag öppnar datorn och lägger fingrarna på tangenterna, så får se vad som händer. Det fungerade för det mesta och var enklare än jag trodde. Testa själv med något som inte lockar.
Som Woody Allen sa: ”80 % of life is showing up.” (Att infinna sig är 80 % av livet.)

Prova, kanske det fungerar för dig med/Ulf

Tack, Bengt! Rättelse i “Börja nu!”:

4 Hur mycket vill du lämna efter dig?
En samvetsfråga. Slå in det som ett negativt belopp för FV (framtida värde).