Vanor vi ärver

Vi formas av våra gener, men också vår miljö. Men hur vår miljö påverkar oss hur vi ser på och hantera pengar är vi inte alltid medvetna om. Elin Helander skriver i sitt senaste inlägg om att det inte bara är sjukdomar som smittar, utan även beteenden.

Vilka har du i din närhet och hur smittar de dig?

Jag har själv funderat över detta och kommer att berätta om 3 personer som har präglat mig och hur jag ser på pengar – på gott och ont.

Vilka har smittat mig

Jag växte upp i en liten by utanför Kalmar tillsammans med en lillasyster. Min far arbetade på kontor, och min mor inom vården. Vi var en ganska vanlig svensk familj på 60-talet helt enkelt.

Det första som jag fått med mig med modersmjölken är ”Den som är i skuld är inte fri.” Om det diskuterades något om pengar var det hur skulder skulle betalas av. Det betyder även bostadslån. Detta är en anledning till att jag bestämde tidigt i mitt liv att jag skulle vara skuldfri vid 50.

Det andra: Aktier är farligt, oberäkneligt och är för spekulanter. Därför undveks detta diskussionsämne till varje pris. Resultat: Jag har inte hållit på med aktier. Även om jag tidigt i livet kom in i bankvärlden höll jag mig ifrån det.
Och vilket misstag har inte det varit?

Det tredje är, Du måste göra det för det ordnar sig inte. Ingen kommer att göra det för dig. Detta var något jag fick lära mig hemifrån. Men när det gäller pengar tog det ändra fram till jag var 35 år innan jag förstod innebörden av det.

Vid 35 års ålder var jag på resa i Australien och mötte då dubbelgångaren till Sena Connery, den första James Bond.

Hans namn är Len och jag är honom evigt tacksam.

Han sa nämligen till mig att du måste se till att bli ekonomisk fri. Och han berätta för mig om den fantastiska kraft som finns i ränta på ränta formeln (Einsteins favoritformel).

Använd tiden

Len sa, ”om du sparar 10 % av din årslön år under 10 år och om avkastningen är 10 % kommer du först och främst att ha en avkastning på kapitalet som är lika stor som ditt sparande.”

Det andra han sade är att någon som börjar spara 10 år efter dig kommer aldrig i kapp – tiden är alltså din vän.

Samtalet med Len ändrade mitt liv!

Jag gick direkt hem och räknade på hur mycket jag skulle behöva för att vara ekonomisk fri vid 55 års ålder.

Och jag lyckades!

Jag är mycket glad att Len smittade mig med sin inställning till sparande.

Jag måste också erkänna, att vara skuldfri var också en grundsten i framgången. Om jag sedan hade arbetat med att ändra min ärvda inställning till sparandet i aktier hade resan kanske varit enklare.

Vilka vanor har du ärvt? Vilka är bra? Vilka borde du ändra på?

Och vilka beteenden vill du att dina barn ska ärva?

Det är nämligen aldrig försent. Sök bara efter inspirerande människor och exempel och låt dem smitta dig med sitt tänk. Jag hade turen att träffa Len.

Lycka till//Ulf